Gränslöst gott från Dalarna: Youghurtbavaroise med körsbärskompott

I Meny vecka 17 2004

4 port

Youghurtbavaroise:
150 g matlagningsyoughurt
½ vaniljstång
½ tsk rivet apelsinskal
2 äggulor
40 g socker
1 gelatinblad
1¼ dl vispgrädde

Citronkräm:
1 msk saft av citron
15 g socker
½ rivet skal av citron
20 g smör
1 ägg
15 g socker

Börja med krämen. Koka upp saft, socker och citronskal med smör. Vispa ägg och socker. Häll citronblandningen över äggen och sjud till en tjock kräm. Låt svalna. Värm matlagningsyoughurten och vaniljstången utan att den kokar. Vispa upp ägg och socker, tillsätt den varma youghurten och apelsinskalet, sjud tills krämen tjocknat. Sila krämen. Lägg gelatinbladet i lite vatten, krama ur vätskan, rör ner det i den varma krämen. Låt svalna. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen. Fyll portionsformar eller formar av overheadfilm med bavaroisen, men inte ända upp. Fyll en spritspåse med spetsig tyll med citronkräm och spritsa in den i bavaroisen. Låt stelna i kylskåp gärna över natten.

Körsbärskompott:
125 g körsbär urkärnade
½ dl körsbärscoulis
Värm körsbären i coulisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".