Gränslöst gott från Dalarna: Pumpasoppa med hummerqueneller

I Meny vecka 17 2004

4-6 port

750 g pumpa, gärna Butternut eller muscatpumpa
3 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1 l hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin
salt och peppar

Skala och kärna ur pumpan. Skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs alltsammans i smöret utan att det tar färg. Häll på hönsbuljongen och vinet. Koka tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en foodprocessor tills soppan är slät. Koka upp på nytt och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Hummerqueneller:
100 g gädda filé
½ äggvita
1 dl grädde
100 g kokt hummerkött i små tärningar
1 msk hackad dill
salt och peppar

Skär gäddfilén i tärningar. Mixa gäddan i foodprocessor tillsammans med ½ tsk salt. Tillsätt äggvitan under mixningen. Tillsätt grädden i en fin stråle under fortsatt mixning. Smaka av färsen. Blanda i en bunke ihop gäddfärsen med hummertärningarna och den hackade dillen. Forma färsen med en vattendoppad sked till små ägg. Lägg på en vattensköljd tallrik. Lägg i quenellerna i sjudande lättsaltat vatten ca 2-3 minuter, beroende på storlek, tills de flyter upp. Servera quenellerna i soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".