30 september

Månadens vintips: "Passar perfekt till medelhavsmat"

Hur lätt är det egentligen att bjuda på vin till en buffé, där man har massa olika smaker? Vår vinprovare har tittat igenom nyheterna på vinhyllorna och kommer här med tips, bland annat på just ett vin som passar till buffémat.

Vita viner:

Funkar bra till en buffé

2186, Smart Grasshopper Grüner Veltliner 2009, 64 kr.
Den österrikiska nationaldruvan Grüner Veltliner röner allt större uppskattning, inte minst i buffésammanhang med många disparata smaker. Här finns en bred, inte alltför syrlig frukt med en aning fetma, lite vitpepprig kryddning och en grapefrukttonad bitterhet som stramar åt den persikolika frukten, allt detta helt utan ek. Den kommer faktiskt i en ungersk version denna gång.

"Som gjord för både laxsallader och pestofyllda kycklingar"

2910, Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner, 119 kronor.
Här går vi upp en bit i ambitionsnivå. Fräsch och mineralrik, stram, strukturerad och vitpepprig - som gjord för både laxsallader och pestofyllda kycklingar.

"Bra allroundcombo för 79 kronor"

2196, Trio Chardonnay Pinot Grigio Pinot Blanc 2009, 79 kronor.
Det här vinet har lite mer tropiska toner, men ändå viss stadga. Det har  både frisk syra och fyllig, balanserad smak. Bra allroundcombo.

Perfekt vin till medelhavssmat

2128, Terredora Fiano di Avellino 2009, 99 kronor.
Har yvigt generös doft av allehanda gula frukter och nästan hallonpigg smak med rökig krydda, om det nu låter lika gott som det smakar. Till medelhavssmaker som bland annat dom Åsa förfärdigat är det givetvis perfekt.


Röda viner

"Mörk, nästan blåbärslik avslutning"

2769, Millefiori Rosso delle Venezie 2008, 79 kronor.
Norditalienska Millefiori Rosso delle Venezie har en områdestypisk körsbärsfrisk frukt som turbomatats av en del apassimento, dvs druvor som torkats några månader innan pressning, och som gett en mörk, nästan blåbärslik avslutning.

Släkting på bok:

2817, och alltså namnet Primanero, 159 kronor för halvstor box.
En besläktad variant till Millefiori Rosso delle Venezie, finns på box: en och en halv liter med namnet Primanero Rosso delle Venezie - aningen lättare men med minst lika körsbärsläcker finish.

Perfekt till både kött och fisk

2820, Punto Niño Reserva Pinot Noir har nummer, 79 kronor.
Så här prisvärd Pinot Noir kan man idag bara få från Chile, och numera närmar den sig också Bourgogne i stilen!