Matfrågan vecka: 18

Vem är kåsören?

Skål!

Länge har jag haft hjärtat att yttra något om rikets rusdryckslagstiftning.
Nej, det är inte alls därför. Jag har inte firat vårens ankomst ett enda dugg, varken in- eller utvärtes. I synnerhet inte utvärtes, på Valborgsmässoafton. Det är naturligtvis en ful brist i ens väsen, men jag saknar sinne för att stå på bergsknallar och förfrysa på bestämt datum medan likblå sångare ropar hjärtskärande på sol. Våren är kommen på sina kransar, inget ont i det, men inte ska det vara på min grav.

Det är klart att man kunde ha skaffat sig en sovsäck och bett någon snäll människa rulla upp en på ett sådant berg och lägga en nära elden och sätta sig bredvid och hälla i en varm toddy. Men varför ska man krångla till det så för sig när man har ett litet vackert hem? (Och vem vet om man kan lita på den där människan, med toddyn menar jag? Man är ju så hjälplös i sovsäck.)

Fast – apropå toddy – man ska inte gå till överdrift åt andra hållet heller. Man bara skrämmer människor. Häromdan var jag på en dambjudning och förtärde, drabbad av plötsligt påkommen karaktär, endast vatten. Bredvid mig satt en glad dam i revyfacket. Den lilla nubben gick förbi och rödvin gick förbi och sherry gick förbi. Den glada damen iakttog mig uppmärksamt och med stigande oro. Så kom kaffet med socker och grädde. Nej tack, sa jag till dessa tillbehör.

Damen var nu riktigt rädd för mig.

- Dricker ni inte grädde heller? sa hon

Därifrån till frågan om rikets rusdryckslagstiftning är ju steget kort, och förvillande naturligt för att vara i ett kåseri.

Fast det gäller egentligen rusdrycksreklam.

Hr Sköld vill ha bort rusdrycksreklamen, har jag förstått. Svenska försäljnings- och reklamförbundet vill ha kvar rusdrycksreklamen.

Jag vill ha bort ordet rusdrycksreklam. (Samt hr Sköld.)

För som det nu är så är det på något sätt lite fjolligt. Så som förlegade och ologiska företeelser är lite fjolliga.

Här ska göras kampanjer för att svenska folket ska skifta över från starksprit till viner. Förskjutningen är på sina håll i full gång och lär väl breddas, så mycket sällskapsresor till trattorior som görs.

Reklamen gäller som bekant övervägande viner. Jag vet mig aldrig på offentlig lokal ha sett några muntra affischer som puffar för brännvin, på sin höjd en rutig skotte med en hel del vatten i whiskyn. Det hela går som sagt ut på att svensken ska byta vanor och dricka lätt och gott och lagom.

Men vinannonsen är och förblir i debatt och utskottsprotokoll envist en rusdrycksreklam! Med andra ord: samtidigt låser man språkligt fast hela den gamla sega föreställningen att drickande här i landet måste ha med rus att göra, med att bli full, hel, halv eller kvarts.

Njut ett glas rödvin till maten! utropar annonser i vällovligt och förnuftigt syfte.

Ett glas! Av en rusdryck? Det är det ju ingen mening med. Ett djupt, hemligt och underjordiskt sammanhang gör att det blir inte ett glas; inte så länge enligt gängse språkbruk här i landet allting i butelj ovan filmjölkens alkoholhalt är rusdrycker.

Fast man skulle kanske ingenting säga. Man är språkligt miljöskadad själv. I förrgår åt jag lunch ute, på ett typiskt s.k. herrställe. Fem herrar satt vid bordet bredvid. De talade om Johansson. Redan som späd fick man klart för sig att kvinnor skvallrar när de träffas medan män talar om djupa ting. Sett ur den synpunkten är det förvånansvärt hur ofta herrar som äter lunch talar så att säga om Johansson. (Fast Johansson är kanske djup?)

Den ene hade varit och hälsat på Johansson förliden vinter.

- Vi hade förbaskat trevligt, sa han. Han var mig en baddare att pimpla, Johansson.

- Stackars fru Johansson, tänkte jag på kvinnor veka vis.

Jag får be Johansson så mycket om ursäkt. Efter en kvarts högkvalificerat tjuvlyssnande förstod jag att han var en präktig människa och amatörfiskare. Som inte alls hörde hemma i en betraktelse om rusdrycksreklam.

..................................................................................

Ledtråd: Född i Uppsala 1909. Gick bort i januari 1987. Välkänd reporter och pacifist med baskern på svaj.

Rätt svar på förra veckans fråga: Moa Martinsson

Vinnare:
Inger och Bo Leonardson, Oxie
Karin Wallander, Västra Frölunda,
Monica Thunberg, Gnesta,
Nina Granholm, Sundsvall


Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 5 maj.
Adressen är meny@sr.se 
Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista