Foto: Elias Österberg

Lammgryta med fikon och vin

Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat. I Meny med Edward Bloom augusti 2010.

Ca 6-8 portioner

1,4 kg benfritt kött av lamm
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
4,5 dl rött vin
2 tsk nystötta senapskorn
2 tsk hel koriander
2 tsk hel kummin
3 dl torkade fikon
salt

Tärna köttet i ganska stora tärningar. Bryn köttärningarna i olivolja. Krossa vitlöken och låt den bryans med köttet de sista 2-3 minuterna. Tillsätt vin, (vatten vid behov), senap, kryddor och fikon. Koka upp, lägg på locket och låt sedan sjuda tills köttet är mört och konsistensen simmig, vilket tar ca 2 timmar. Smaka av med salt (ta ej för lite) och servera.

Servera med detta:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".