Foto: Elias Österberg

Linsgryta med doft av rosmarin

Receptet ur Bibeln bjuder till bords (Cordia 1996), fast en aning justerat. I Meny med Edward Bloom augusti 2010.

4 portioner

1 dl gul lök, hackad
1,5 dl selleri, hackad
1,5 dl morötter, hackade
5 msk smör
1 buljongtärning, gärna ekologisk utan glutamat eller andra e-nummer
3 dl torkade gröna linser, rensade och sköljda
2 tsk rosmarin, gärna färsk
2 tsk salt
2 tsk malen kummin
225 g spenat eller rödbetsblast

Bryn den hackade löken, sellerin och morötterna i smör en stor kastrull. Tillsätt linser, rosmarin, salt och kummin. Häll på vatten så att det precis täcker linserna och smula i buljongtärningen. Koka upp, dra ner värmen och koka tills linserna är mjuka, ca 1 timme. Rör ibland. Skumma av om det behövs. Tillsätt spenat eller rödbetsblast när ca 10 min är kvar av koktiden. Om du vill kan du öka mängden kryddor och pröva dig gärna fram till din favoritkombination.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".