Grön örtkryddad smörost

Receptet är en omskrivning av två recept ur boken "Bibeln bjuder till bords". Man kan få stora variationer och ta fram personliga favoriter bara genom att ändra mängden av de olika kryddorna. Själv ökar jag gärna mängden ruccola t.ex.

Edward Blom

4-5 portioner

1,5 l ljummen mjölk (gärna gammaldags mjölk, annars standardmjölk)
1,5 msk vinäger, ev. mer om den ej delar sig tillräckligt
1 msk av vardera färsk mynta, persilja, dill, salladslök, färsk
koriander, ruccolasallad och timjan.
125 g ekologiskt smör
salt

Blanda 1,5 liter fet ljummen mjölk med 1,5 msk vinäger
Värm mjölken på låg värme tills den ystar sig.
Häll ostmassan genom en duk och låt den rinna av minst sex timmar. Vi
använde en silduk på en ställning gjord för ändamålet. Men det går
även med en vanlig kökshandduk eller igenom kaffefilter.

Låt smör och ost få rumstemperatur och mosa samman ostmassa och smör.

Rör ner de finhackade (eller lätt mixade) kryddorna. Smaka av med lagom saltmängd. (Ta inte för litet salt.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".