21 oktober

Laga mustig korvgryta i höstmörkret

Nu kommer mörkret och då är det bara att passa på att mysa! Gör Helene Johanssons mustiga korvgryta med lite pepparrot i creme fraichen, eller prova den chillifyllda långfranskan - mat som värmer upp kulna kvällar.


Det här är Helene Johansson

Arbetar: Driver Brunkebergs Bageri & Catering.
Varför kock: Jag älskar mat och tycker att det är viktigt med vad vi stoppar i oss och jag gillar att jobba i tempo och med händerna - så den kombinationen gör mitt val av yrke ganska självklart.
Första matminnet: Oj det var svårt - kommer faktiskt inte ihåg. Bästa matminnet är nog en gång när jag åt på Mathias Dahlgrens restaurang Bon Lloc. När jag tog första tuggan så var det så gott att jag började fnissa och kunde inte sätta ord på min upplevelse.
Inspireras av: Människor som gör saker som är äkta och inte slarvar, och alla som agerar (inte bara pratar) utifrån sin övertygelse.
Finns inte i kylskåpet: Halvfabrikat - så när som på ketchup, vissa inläggningar och marmelader (för att jag inte har riktigt tid att göra allt själv - skulle gärna vilja!)
Topp tre vardagsrecept:́ Jag är inte så statisk i vardagsmatlagningen, jag varierar rätt friskt. Men jag har inte så stora krav - annat än att det är bra råvaror och fram för allt vällagat. Hafs och slafs i köket är inget som är accepterat i vår familj. Det finns dock vissa rätter som med jämna mellanrum återkommer och det kan vara: 1) Enkla pastarätter med grönsaker frästa i olja och vitlök och riven parmesan, 2) Tjockpannkaka med rökt sidfläsk och hemgjord lingonsylt, 3) Ugnstekt falukorv med potatis- och blomkålspuré.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".