Vårgrönt: Ramslökssoppa

Karin Franssons recept vecka 19, 2004

3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde
80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar

Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg.
Häll i hönsbuljongen och grädden. Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan. Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.

Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven, mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. lite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.

Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.

Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till. Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.

Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.

Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".