Vårgrönt: Potatis- och gräslöksdressing

Karin Franssons recept vecka 19, 2004

Vichyssoisedressing:
1 mjölig potatis
ca 10 cm purjolök eller 4 skogslökar
4 dl hönsbuljong
1 lagerblad
1 tsk dijonsenap
4 msk vitvinsvinäger
4 msk oliv- eller rapsolja
2 dl finskuren gräslök
salt och nymalen vitpeppar

Skölj och strimla purjo- eller skogslöken. Skala potatisen och tärna den lite grovt. Värm 1 msk av oljan i en gryta och svetta det hackade och strimlade däri, utan att det tar färg.

Häll på hönsbuljongen och lagerbladet. Koka potatisen mjuk. Tag upp lagerbladet, rör ner senapen och vinägern till potatisen, pressa eller riv ner vitlöken och mixa upp detta med en mixerstav, tillsätt långsamt resten av oljan.

Smaka av med salt och peppar ev. lite socker och rör slutligen ner den skurna gräslöken.

Den här dressingen passar bra till fisk, t.ex. en rökt fisksallad eller till fläskkött. Mixa ner lite ramslök istället för gräslök om ni har, då blir dressingen härligt grön. Knaperstek lite bacon och tillsätt i dressingen, gott till pocherade ägg och maskrossallad. Tillsätt lite finriven pepparrot i dressingen, då passar den bra till rostbiff och lammfiol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".