Sparristema: Risotto på grön sparris, tomat och spenat med grillad vit sparris och grön sparris med rödbetssmörsås

I Meny vecka 21 2004

4 port

Rödbetssmörsås:
1 dl vitt vin
2 schalottenlökar
1 dl vispgrädde
25 g hackade kokta rödbetor
75 g smör 

Koka och hacka rödbetorna, lägg dem åt sidan. Hacka schalottenlökarna och reducera tillsammans med vinet. Tillsätt grädden och låt koka in. Tillsätt rödbetorna.

Risotto:

2 dl avorioris
3 dl vatten
1 dl vitt vin
2 schalottenlökar
15 gröna sparrisstänger, hackade
några vita sparrisstänger till dekoration
2 tomater, hackade
spenat 

Hacka schalottenlökarna och fräs i lite olivolja eller smör. Tillsätt riset och rör om. Tillsätt vin och vatten lite i taget och rör om med jämna mellanrum. Fräs de hackade sparrisstängerna, tomaterna och spenaten i smör och blanda i risotton efter ca 10 minuter. När risotton känns krämig och riskornen är mjuka med en fast kärna är den färdig. Garneras med 3 vita sparrisar samt gröna sparrisknoppar som grillats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".