Sparristema: Sparrisrisotto

I Meny vecka 21 2004

4 port

500 g sparris
½ finhackad lök
300 g arborioris
1 msk olivolja
1 tsk smör
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
2 dl nyriven parmesanost
vatten
1 grönsakstärning
salt och peppar

Ta bort gummibanden. Skölj sparrisen och koka den ett par minuter tills knopparna känns mjuka. Häll inte bort kokvattnet. Ta upp sparrisarna och skär bort blomknopparna. Skär resten av stjälkarna i centimeterlånga bitar. Lägg tillbaka bitarna från den nedersta delen i kokvattnet. Lägg i buljongtärningen och låt kastrullen stå och småputtra på låg värme. Häll oljan i en stekpanna och stek löken tills den är genomskinlig. Ta upp löken och lägg på ett fat. Häll i riset och stek på låg värme 5-7 minuter tills riset är genomskinligt. Lägg tillbaka löken och häll på vinet. Rör om hela tiden tills vinet kokat in. Lägg i de skurna sparrisstjälkarna och rör om. Späd med kokvattnet/buljongen under ständig omrörning tills riset blivit krämigt, 15-20 minuter. Rör till sist ner hälften av sparrisknopparna. Rör ner smöret och hälften av osten. Lägg upp på ett fat. Strö resten av osten och blomknopparna över rätten och servera snabbast möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista