Foto: Tomas Tengby/SR.

Bhuna Gosht - kryddmarinerat lamm i gryta

25 november med Naem Chitaar och Nitin Dhuri

Gosht betyder kött och rätten är, med sin marinerade karaktär, en stor favorit på många restauranger.

Det här behöver du:
8 st lammfiléer (120-140 gramsfiléer)

Marinad:
3 cm riven ingefära
6 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 msk malen koriander
1 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
1 grön chili, hackad

Övriga ingredienser:
2 msk matolja
½ tsk spiskummin
5 gula hackade lökar
4 st hackade tomater
5-10 cl vatten
salt efter smak
1 msk socker
1 msk garam masala
1 msk mald grön kardemumma
50 g färskhackad koriander

Gör så här:
Skär lammet i små bitar. Marinera i 30 minuter med ingefäran, vitlöken, gurkmejan, den malda koriandern, malda spiskumminen, paprikapulver och den gröna chilin.

Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt spiskumminen och den hackade löken. Bryn tills löken har blivit mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna och bryn i ca 5 min. Lägg i lammbitarna och bryn i ytterligare 5 min. Tillsätt nu vattnet och koka tills lammet blir mjukt.

Salta och tillsätt sockret, Garam Masala, kardemumman och den färska hackade koriandern. Servera med ris eller nanbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".