Här är vinerna som passar till Stefan Karlssons mat

Vår vinprovare Karsten Thurfjell väljer vin till vintermaten.

Jag kan väl säga generellt att i stort sett allt från Rhônedalen tveklöst kan rekommenderas, oerhört jämn och god standard på allt från Châteauneuf du Pape till Crozes-Hermitage.

Till ostronsoppan:

Port de la Lune Sauvignon Blanc 2009, 79 kronor, 90083.
En klassisk vit Bordeaux sitter som en smäck med matchande mineraltoner, heter den, och det är faktiskt en femtedel Sémillon i den också för att göra den komplett, med limefrisk syra och snyggt återhållna aromer av krusbär och svartvinbärsblad.

Till den snabbgravade laxen:

Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken 2009, 149 kronor, nummer 94861.
En riktigt läcker Rheingau från ett av dom senaste årens stjärnskott. Härligt exotisk och blommig i doften, och mycket fint integrerad syra i den både äppelfriska och lätt tropiskt fruktiga smaken.

Eller också...

Bründlmayer Steinmassel Riesling, 179 kronor, nummer 94859
Bründlmayer Zöbinger Heiligenstein Riesling, 189 kr, nummer 94857
Det kommer också ett par Rieslingar från österrikaren Willi Bründlmayer, och jag kan inte bestämma mig om jag vill ha den lite stramare och friskt blommiga Steinmassel, eller den kraftigare och mer solmogna Zöbinger Heiligenstein. Angenäma problem att grunna på.

Till Julig fläskkotlett eller till Ugnsbakad torsk

Det är sådana rätter som jag kan tänka mig både rött och vitt till, och vitt kan det gärna vara med lite attityd, eller ektoner.

Jordan Chardonnay 2009, 109 kronor, nummer 90071
En pålitlig leverantör av smöriga, lite rostade aromer och nötig, lätt tropisk frukt.

Beaujolais-Villages Nouveau, 69 kronor, nummer 98494
Verkligen inte dumt med den bärigt söta, saftiga smaken till det salta och senapskryddiga, men även en baconförstärkt torsk trivs i lätt rött sällskap.

La Bandina 2006, från Tenuta Sant´Antonio, 189 kronor, nummer 90005
I friskt fruktsyrlig fläsk- och torskvänlig stil. La Bandina är en körsbärstät Valpoliciella Superiore med väldig skjuts i smakerna, som egentligen passar till det mesta, utom möjligen ostronsopa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".