Matfrågan vecka: 22

Vem är författaren?

Hon hade luffare på besök igår och väntar sig ingen idag, vandringsmännen kommer och går i bestämda turer och aktar sig för att pröva hennes gästfrihet för hårt. Idag får det räcka med välling för fyra personer och kaffe för två. Mycket har hon lärt sig umbära, men kaffets ljuva tröst kan hon inte leva utan, ej heller Rebecka, det är skamligt och mänskligt men sant. Hur hon än drygar med rostad råg blir det en kännbar utgift. Mot slutet av månaden kokar de en halmgul, genomskinlig dryck på bara sumpen. Då blir Cecilia retlig trots all sin helighet, och Rebecka blir grinig och käxar på barnen: Eskil och Sara vet att hålla sig i skinnet sådana kaffelösa dagar!
När äntligen pensionen kommer slängs sumpen på avfallshögen och stugan doftar Jerusalem av kaffets aromatiska ångor. Med bitsocker och kaffebönor i huset ser de två kvinnorna ljust på livet några dagar igen, och barnen vågar höja sina röster och leker bullersamt på kammaren.
Till frukost gör hon också välling på havremjöl eller rågmjöl, Någon gång slätvälling på skrädmjöl, om fint ska vara. Man-nagryn är kalasmat och risgryn nyttjas bara till julens vita ochhimmelska gröt. Till morgonvälling äts hembakta rågskorpor, någon gång mjukt rågbröd. Av mjölk, mjöl och egen potatis bygger de upp sin enkla kost här i huset. Av sovel syns islands-sill, stekt eller spicken, någon gång hackekorv, sällan fläsk.
Stekkött vankas aldrig i huset, och soppkött minns barnen bara från morbror Benjamins födelsedag en gång han kom hem och var snäll. Till julen blir Cecilia hågkommen med en smakbit fläsk från slakten Där Öster, kanske också en bit korv eller sylta. Det är en välsignad sedvänja.
Cecilia har inga kreatur längre, Drömda Kon och Självdöda  Grisen är mörka kapitel i livssagan, som hon inte vill genomlida på nytt. Hon odlar potatis till husbehov och köper mjölk hos grannas. Hennes enformiga kost bjuder veckor i sträck på välling, rårakor och gröt, men mjölk, potatis och mjölmat har ingen dött av, och barnen är pigga för det mesta. Om Elin kan stjäla med sig några ägg från Enoksson kan det bli pannkakor, ibland, och med sommaren ger skogen bär, med hösten ger trädgården äpplen, som åtminstone duger till mos. Barnen stannar i växten om vintern och går hängiga och bleka om nosen fram på vårkanten, men snart kan de koka årets första nässelsoppa, och solen får kraft på nytt.

......................................................................................


Rätt svar på förra veckans fråga: Anders Österling

Vinnare:
Astrid och Lars-Olof Egefalk, Örebro
Gun Lindsjö - Ljungkvist, Bångedala
Torbjörn Gustavsson, Kristianstad
Erik Kårehagen, Nyköping
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 2 juni.
Adressen är meny@sr.se.

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".