Recept: "Fegis" lutfisk

2 december med Stefan Karlsson

4 portioner

Soppan:
1 msk smör
1/2 fint hackad gullök
5-6 hela kryddpepparkorn
1-2 st lagerblad
4 dl standard mjölk
1 ½ dl vispgrädde
½ fiskbuljongtärning
100-150 g lutfiskputs utan skinn och ben

Fisk och bacon:
4 X 160 g torskfisk filé
smör
salt
½ pkt bacon i fina strimlor.

Grönsaker:
Små gröna ärtor
1 st fint hackad schalottenlök
4 st kalla kokta potatisar i tärningar
smör

Gör så här:
1. Hetta upp en kastrull med smöret. Lägg i löken, kryddpeppar och lagerblad. Låt lök och kryddor ”sautera” utan att de får färg.

2. Tillsätt mjölk, grädde och smula i buljongtärningen.

3. Dela ner lutfiskputset i mindre bitar och lägg i den.

4. Låt koka upp och sedan sjuda i ett par minuter.

5. Smaka av med salt och vitpeppar och sila soppan genom finmaskig sil ner i en ren kastrull.

6. Vid servering skummas soppan upp med visp eller mixerstav.


1. Sätt ugnen på 140 grader.

2. Smöra en ugnssäker form och lägg portionsbitar av torskfiskfilé på den. Salta.

3: Sätt in i ugnen och baka till 47 grader i kärntemp i torskfisken.


1. Stek de fina strimlorna av bacon krispiga och låt dom sedan rinna av på hushållspapper.


1. Hetta upp en kastrull med smöret.

2. Lägg i kokta potatistärningar och schalottenlöken. Låt bli varma utan att de tar färg.

3. Lägg sist i ärtorna och smaka av med salt och vitpeppar.

Vid servering:

Läggs ärtor, potatis och lök i botten av en djup tallrik. Lägg på den nybakade fisken, häll över nyskummad sås och strössla över krispiga baconstrimlor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".