Recept: ”Svensk sashimi”

2 december med Stefan Karlsson

Servera de tunna laxskivorna med senapssåsen och svampen. Kan serveras med långkornigt, asiatsikt ris och bli till en varmrätt. För de är så man äter sashimi i Japan.

4 personer

Fisken:
400 – 500 g ryggbit av Salma lax eller liknande
Salt och peppar
2 msk socker
1 msk salt
Vitpeppar från kvarn

Svampen:
1/2 liter små Shiitakesvampar
½ dl god soya
2 ½ dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättika
2 skivor Gari (inlagd japansk ingefära).
2 – 3 msk Wasabi pasta

Sötad Wasabisenap:
1 msk dijonsenap
1 msk svensk senap
1-2 tsk flytande honung
1 krm Wasabipasta
1 dl neutral matolja

Tillbehör:
Tunt skuren rättika eller rädisor

Fisken

1. Blanda socker, salt och mald vitpeppar. Krydda ryggbiten från lax ordentligt med blandningen och låt stå att dra i rumstemperatur i ca 20 min sen i kyl i ca 1 timme.

2. Vid servering torkas fisken av och man skär 1/3 cm tjocka skivor. Serveras med tillbehören.

Svampen

1. Blanda allt utom svampen i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i 2 minuter.

2. Lägg i svampen, låt koka upp och sedan ställer du av kastrullen och låter svampen svalna i lagen.

3. När den är kall ställs den i kylen. Godast blir svampen om den får dra över natten men går givetvis att äta när den är kall.

Wasabisenap

1. Blanda senapen med honung och Wasabi.

2. Vispa sedan kraftigt i en fin stråle av olja. Vispa så kraftfullt att såsen stannar homogen och inte spricker. Smaka av med mer wasabi om du önskar den riktigt stark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".