Recept: Gräddglaserad grönkål med senapsgriljerat fläskkött

2 december med Stefan Karlsson

Servera köttet direkt från ugnen med den glaserade grönkålen. Du kan göra rätten lite matigare genom att servera kokt potatis till.

4 personer

Det här behöver du:
4 st riktigt fina bitar fläskytterfilé (fläskkotletter utan ben).
Smör till stekning
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig osötad senap
1 msk ströbröd
malen kryddpeppar
salt och vitpeppar
Ca 2 liter plockade grönkålsblad
1 ½ liter skink eller annan ljus buljong (Tärning + vatten funkar).
1 st hackad gullök
1 msk smör
2 – 3 dl grädde

Grönkålen:

1. Koka upp buljongen och lägg i grönkålsbladen. Låt koka upp och sedan sjuda i 4-5 minuter.

2. Sila av buljongen från kålen och ta vara på buljongen.

3. Hetta upp smöret i en ren kastrull och lägg i den hackade löken. Sautera löken utan att den tar färg.

4. Lägg nu i den kokta kålen, häll på grädde och mjölk. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen så att kålen sakta får sjuda till krämig konsistens.

5. Smaka av stuvningen med lite av buljongen, salt och peppar och servera den sedan till köttet som en härligt krämig stuvning. 

Köttet:

1. Blanda alla ingredienser utom köttet och smöret till en härlig senapsröra.

2. Bryn köttskivorna i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

3. Sätt ugnen på en hög temperatur.

4. Lägg dom brynta köttskivorna i en ugnssäker form och smeta på ordentligt med senapsblandning.

5. ”Griljera” av i ugnen så att senapen får lite yta och köttet kommer upp i en kärntemperatur av 68 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".