Melanzane parmigiana före gratinering.

Recept: Melanzane parmigiana

9 december 2010 med Pietro Fioriniello

4 pers

Det här behöver du: 
12 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1 l passerad tomat (tomatsås)
1 kruka basilika
1 stor aubergine
1 buffelmozzarella 125g
50 g parmiggiano reggiano

Gör så här:
Skiva auberginen i 3-4 mm tjocka skivor. Salta på skivorna och låt saltet dra vattnet ur auberginen i ca en halv timme. Skölj av saltet och torka av skivorna. Stek aubergineskivorna gyllenbruna i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.

Svetta en vitlöksklyfta med skalet på, aglio in camicia, i olivolja. Häll på de passerade tomaterna. Lägg i några basilikablad. Låt småputtra, gärna 1-2 timmar, men minst 30 minuter. Rör om under tiden. Krydda med fler basilikablad om du vill. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock. Men såsen ska tjockna och mörkna i färgen.

Lägg en aubergineskiva i en ugnsfast form. Lägg på lite tomatsås, en tunn skiva mozzarella, ett basilikablad och ännu en aubergineskiva. Fortsätt varva på samma sätt och bygg på så sätt små torn, 5-10 cm höga. Toppa med tomatsås, mozzarella, basilika och nyriven parmesan. Du kan även ha lite parmesan några gånger mellan de andra aubergineskivorna. Gratinera till fin färg i ugn.

Servera gärna Melanzanen tillsammans med

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".