Matfrågan vecka: 23

Vem är författaren?

Fram på kvällen kommer ett följe med tamburiner, trummor och lyktor in genom porten. Det är kvinnorna från Wakils hus – hans systrar, svägerskor och döttrar. De sjunger i den becksvarta natten medan de klappar och dansar:

Vi ska hämta den här flickan och föra henne till vårt
Brud, böj inte huvudet, gråt inte bittra tårar
Detta är Guds önskan, tacka hellre Gud
Åh, Muhammed, Guds sändebud, lös hennes problem
Gör svåra ting lätta!

Wakils kvinnor dansar en sensuell dans med sjalar och handdukar som ramar in deras ansikten och kroppar. Rummet är fuktigt av ånga och luktar av söt svett. Trots att alla fönster är öppna och gardinerna fladdrar i natten kan den kyliga vårvinden inte svalka dessa kvinnor.
Först när det bärs in välfyllda fat med pilau blir det en paus i dansen. Alla sätter sig rakt ner på golvet där de stått eller dansat då maten bars in. Bara de äldsta får sitta på kuddar längs väggen. Det är Shakilas lillasyster Leila och de yngsta kusinerna som bär maten, som har lagats i stora grytor ute på gården. Fat med ris, stora bitar fårkött, auberginer i yoghurtsås och potatis i paprikasås ställs ut på golvet. Kvinnorna grupperar sig kring faten. Med högerhanden klämmer de ihop riset och stoppar det i munnen. Köttet och såsen äter de med brödbitar som de bryter loss ur stora kakor. Allt görs med höger hand. Vänsterhanden, den smutsiga, får inte ens hjälpa till. Nu hör man inget annat än kvinnor som äter. Måltiden avnjuts under tystnad. Enda gången de bryter tystnaden är när de trugar varandra att äta mer. Det är fint sätt att skjuta över de bästa bitarna till grannen. När alla är mätta kan hennaceremonin börja. Det är långt in på natten, ingen dansar längre. Några har somnat, andra ligger eller sitter runtomkring Shakila och ser på när Wakils syster stryker den mossgröna massan över Shakilas händer och fötter och sjunger hennasången. När Shakilas händer är insmorda ska hon knyta dem. Den blivande svägerskan binder om varje hand med tygremsor så att mönstret bildas, och lindar in dem i mjuka tygstycken så att hon inte smutsar ner kläder och sängkläder. Hon klär av henne i underkläderna, som är långa vita bomullsbyxor och en lång skjorta, och lägger henne på en liten matta mitt på golvet med en stor kudde under huvudet. Sedan matas hon med stora köttbitar, stekt lever och råa lökklyftor, som systern särskilt har gjort i ordning för henne som ska lämna familjen.

Rätt svar på förra veckans fråga: Sven Delblanc

Vinnare:
Iréne Karsberg, Djursholm
Inger och Bo Leonardson, Malmö
Lasse Bengtzelius, Gnesta
Margot Forslund, Husby-Rekarne

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 9 juni
Adressen är  meny@sr.se 

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista