Rosmarin och citrontimjanmarinerad lammsadel med aprikos- och nötdressing

Karin Franssons recept vecka 23 2004

2 lammytterfiléer (renputsade)
3-4 msk god olja, gärna kallpressad rapsolja
2 rivna vitlöksklyftor
1 stor kvist rosmarin
2 msk finhackad citrontimjan

Blanda ihop oljan med vitlök och de hackade örterna och gnid in lammfiléerna med det. Plasta och ställ svalt gärna ett dygn. Tag fram lammköttet, salta och peppra ordentligt och bryn dem runt om i lite olja. Sätt in dem i ugnen på ca 125° tills innertemperaturen har nått ca 55°. Tag ut köttet och pensla det med marineringsoljan. Låt köttet svalna lite och rulla sedan in det i plastfolie hårt som en smällkaramell. Ställ kallt igen. På så sätt behåller köttet en fin rund form.

Vid serveringen:

Tag ut köttet ur plasten och skär upp det i tunna skivor den långa vägen. Placera det på ett vackert fat och marinera med balsamdressingen, bred över nötterna och aprikoserna.

Dressing:

80 g torkade aprikoser
50 g pinje- eller cashewnötter (rostade)
½ dl balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 msk hackad ingefärsmynta eller grönmynta
salt och peppar
1 krm kanel
½ msk flytande köttbuljong
lite honung

Lägg aprikoserna i lite vatten så de mjuknar, det tar några timmar. Skär dem i tärningar när de har mjuknat. Grovhacka de rostade nötterna. Rör ihop balsamvinäger, de hackade örterna, salt och peppar, ev. lite hackad färsk chilipeppar, malen kanel, köttbuljong, lite honung och 1-2 msk av aprikosvattnet. Avsluta med att röra ner oljan. Servera med fetaostdipp och färskpotatis.

Fetaostdipp:
4 port
2½ dl matlagningsyoghurt
3-5 vitlöksklyftor, skivade
120 g fetaost (rumstempererad)
salt, peppar
spiskummin
en nypa socker
3 kvistar mynta
1 msk vitvinsvinäger

Mosa den rumsvarma fetaosten tillsammans med vitlöken till en kräm. Rör sedan ner yoghurten och resten av ingredienserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".