Juniviner 2004

Det är dryckesdags, för pingsthelgen gjorde att Systembolagets juniviner inte dyker upp förrän på måndag den sjunde. Men då är det en rejäl laddning som kommer, enligt vår vinprovare KarstenThurfjell.

Det öser in sommarviner helt enkelt. Det roliga med det här systemet med månadsnyheter är just att vinstilarna följer årstiderna, precis som vår mathållning, vilket ju befrämjar dryckeskulturen med vinet som en effekthöjande måltidsdryck.

Lite förvirrande är det då med Systemets nya prisjustering, som befrämjar fylleri genom att göra billiga drycker billigare, som exempelvis viss alkoläsk, och bättre viner dyrare, för att motverka vinintresset. Man tar sig för pannan över denna kursändring, men den speglar väl bara den tilltagande rådlöshet som inträtt på Systembolaget när alkoholskatterna bara sjunker i vår närmaste omvärld.

Konkurrera kan man i alla fall med ett bra sortiment, även om det styrs efter djungelns obetvingliga lagar. Nå, det finns många bra juninyheter att blidka oss med, och apropå ungdomsfylleri, så kan det kanske vara värt att skapa respekt för drycker med bubblor i, genom att servera en riktig champagne på examensdagen.

Det kommer tre bra till vänliga priser. Alexandre Bonnet Grande Reserve Brut glider in under 200 spänn med en stilsäker aptitretare. Rejält utvecklad fruktig doft och lång kritig eftersmak som pedagogiskt förklarar poängen med champagne.
Även Pierre Gimonnet Cuvéee Gastronome 1er Cru Blanc de Blancs är sitt långa namn till trots inte mycket dyrare, 224 kronor, och den bjuder aningen mer mineraler och elegans, för att inte tala om Greve Audoin de Dampierres Cuvée des Ambassadeurs som är lite stramare i stilen, men ändå ordentligt utvecklad och generös med komplexa mognadstoner.

Alexandre Bonnet för 199 har nummer 7555, Pierre Gimonnet för 224:- har nummer 7483, och Comte Audoin de Dampierre för 239:- har nummer 7580.

Den fjärde champagnen, Becker Royal Grand Brut förstod jag mig däremot inte alls på med sina egendomliga godistoner – så kan det gå.

När semestern börjar vill man kanske sitta i bersån, och som vanligt flyter det in några gamla toppårgångar gammal Riesling från Tyskland. Jag kan föreställa mig klagoropen eka i dom ärevördiga källarna vid Rhen och Mosel när producenterna tittar in i sin skattkammare av gamla årgångar: - Varför vill ingen köpa Rieslingen när den är som bäst? Nej, vi tyskar vill bara ha senaste årgången. - Men vänta nu, vi har ju glömt svenskarna! Dom kanske vill? Och så ramlar det åter in några härliga bersåviner till sommaren.

I det här fallet en 89:a, Erdener Treppchen Riesling Spätlese från Dr Pauly-Bergweiler i Mosel för vrakpriset 129 kronor, med underbara toner av honung och skiffermineral. Och en 90:a Rauenthaler Baiken Riesling Auslese, från Kloster Eberbach i Rheingau, en byggnad ni känner till om ni sett filmatiseringen av Rosens namn. För Rauenthaler Baiken är dock priset mer normalt, 269 kronor, men vinet ack så gott, med bråddjupa skikt i doft och smak, och numret är 6017. Erdener Treppchens nummer är 5110.

Kul att jämföra är senaste årgången 2003. Som bekant var det i somras en sällan skådad värmebölja på kontinenten, även i Tyskland, och aldrig har man väl kunnat skörda så mogna druvor vid det som normalt är vinodlandets norra klimatgräns. Rotschiefer Trocken Riesling 2003 från Statlische Weinbaudomäne i Trier är därför en ganska otypisk Mosel, med fyllig, nästan simmig persikofrukt och bra tryck, men den är fortfarande nytappad och oförlöst, så man borde väl vänta. Men pröva nån gång i juli, så tittar kanske hela sommarängen fram. Tyska viner som är Trocken är ju nästan aldrig helt knastertorra, och med den lilla avrundningen passar dom både till färska räkor och asiatiskt kryddad mat. 86 kronor kostar Rotschiefer Riesling Trocken 2003 med nummer 7200.

Ett annat sommarvin som återkommer är La Gascogne par Alain Brumont gjort på druvsorterna Gros Manseng och Sauvignon. Det blir en blandning av äpplen, päron och krusbär i doften och en egen, aromatisk och mineralpräglad grönt äpplig smak som både friskar upp en sommarkväll och som kan matcha rätt smakrik mat, som kanske grillad fisk. La Gascogne par Alain Brumont kostar 72 kronor och har nummer 2882.

Ska man grilla kött tycks man inte längre klara sig utan en kartong med tre liter rött, och varför inte en Robertson? Chardonnayn säljer som smör, och det kommer den här Cabernet Sauvignonen att göra också. Robertson är ett distrikt i sydafrikanska Kapområdet, och jorden ger en rökig, kryddig karaktär åt doften, med saftig och generös vinbärssmak. Ett opretentiöst vin som man grillar till i Sydafrika och som man kommer att grilla till i Sverige. Men jag vill också slå ett slag för den argentinska köttiga stilen. Kartongen med Trivento Syrah har en gångbar syltighet som jag tror ännu bättre kommer att matcha bränt kött. 183 kronor för tre liter Trivento Syrah, numret 6105, och priset för Robertson Cabernet Sauvignon är 189. Där är numret 2099.

Billigt är också italienska buteljvinet Monterosso Sangiovese 2003. Det är storproducenten Mondo del Vino som återigen levererar en anmärkningsvärd massa doft och smak för endast 49 kronor. Blåbärsmörk frukt och mycket alkohol från solbrända Sangiovesedruvor i Molise i Abruzzerna på italienska östkusten. Numret för Monterosso Sangiovese är 22981.

För vinentusiaster som vill spendera finns mycket att botanisera bland, varför inte fira Sydafrikas sammetsrevolution med ett sammetsvin? Nja, Rust en Vreede Estate 2000 är kanske inte det allra mjukaste man kan välja, men nog är det en inbjudande blandning av cabernet, shiraz och merlot med alla Sydafrikas typiska ingredienser. Rökig kryddig doft som nästan drar åt tjära, och mintig björnbärssmak med mockatoner från välrostade fat. Så himla gott, om man vill uttrycka sig enkelt, för 224 kronor, och med nummer 32050 är Rust en Vrede Estate en värdig representant för toppskiktet i detta allt populärare favoritvinland.

Champagne

7555 Alexandre Bonnet Grande Reserve Brut 199:-

7483 Pierre Gimonnet Cuvéee Gastronome 1er Cru Blanc de Blancs 224:-

7580 Greve Audoin de Dampierres Cuvée des Ambassadeurs 239:-

Vitt

2882 La Gascogne par Alain Brumont 2003 Gros Manseng-Sauvignon, Frankr. 72:-7200 Rotschiefer Riesling Trocken 2003, Mosel 86:-

5110 Erdener Treppchen Riesling Spätlese 1989 Dr Pauly-Bergweiler, Mosel 129:- 6017 Rauenthaler Baiken Riesling Auslese 1990, Kloster Eberbach, Rheingau 269:-

Rött

22981 Monterosso Sangiovese 2003, Mondo del Vino, Molise, Italien 49:-

6105 Trivento Syrah 2003, Mendoza, Argentina, Bag in Box 183:-

2099 Robertson Cabernet Sauvignon 2003, Sydafrika, Bag in Box 189:-

32050 Rust en Vrede Estate 2000, Stellenbosch, Sydafrika 224:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista