Portugal: Fiskgryta Caldeirada

I Meny vecka 24 2004

1½ kg fisk av olika slag (t.ex. ål, rocka, haj, knorrhane, gädda, stenbit, kolja)
250 g musslor
500 g lök
6 tomater
500 g potatis
1 tsk paprikapulver
2 paprikor
persilja
vitlöksklyftor
lagerblad
1½ dl olivolja
1 glas vitt vin
salt och piri-piri

Rensa fisken och skölj musslorna i flera vatten. Skär fisken i bitar och strö på salt. Lägg ingredienserna lagvis i en stor gryta, gärna en lergryta: nederst skivad lök, sedan krossade tomater, potatis i tjocka skivor pudrade med paprikapulver, fisken, musslorna och paprikorna skurna i strimlor. Lägg i persiljan hel, liksom vitlöksklyftorna samt lagerblad. Det sista lagret bör bestå av lök. Häll på olivoljan och vinet och sätt på grytan på mycket måttlig värme så det inte bränns vid i botten. Skaka grytan emellanåt, men undvik att röra om. När paprikan är kokt är det dags att justera kryddningen och servera. Slå på mer vin om det verkar vara för torrt. Servera direkt ur grytan. 

Recept ur boken Köksvägen till Portugal av Katarina och Harald Nordli

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista