Recept: Brylépudding

20 januari 2011

Älska eller avsky. Om brylépudding har man en åsikt. Till älskarna kommer fovoritreceptet.

5-6 pers

6 dl mjölk
5 ägg
½ msk socker
1 kryddmått salt

Till glasyr:
2 dl socker
1 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp mjölken och låt den svalna. Blanda socker och vatten till glasyren i en stekpanna på hög värme. Koka under omrörning till sockret har smält och blivit gyllenbrunt.

Häll den heta glasyren i en osmord ugnssäker form (ca 1½ liter). Vispa hastigt ihop ägg, socker, salt och mjölk. Häll smeten i formen.

Sätt in en långpanna i nedre delen av ugnen. Placera formen mitt i långpannan och häll kokande vatten runt om. Grädda i vattenbad i ca 45 minuter, tills puddingen har stelnat, eller  "stannat", som man sa förr.

Låt brylépuddingen svalna. Lossa med en kniv längs kanten och stjälp upp puddingen på ett fat med en liten kant, så att inte såsen/glasyren rinner över.

Sitter det glasyr kvar i botten på formen kan den vispas ur med lite hett vatten.

Jag älskade brylépudding och var övertygad om att det var en svensk efterrätt. Som vuxen åt jag crème caramel och upptäckte att det var samma sak! Va? Åt man brylépudding även i andra länder?

Jag älskade brylépudding och var övertygad om att det var en svensk efterrätt. Som vuxen åt jag crème caramel och upptäckte att det var samma sak! Va? Åt man brylépudding även i andra länder?

Margareta, född 1947
Recept ur Lilla nostalgiboken 50-talet  av Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista