Recept: Glace au four

17 februari 2011

Det var nästan magiskt första gången. Att man kunde ha glass i ugnen! Förnumstiga fäder förklarade att sockerkaksbotten och marängskummet isolerade glassen. Ja, ja. Gott var det i alla fall.

Till 4 pers

4 äggvitor
2 msk socker
1 paket vaniljglass
1 sockerkaksbotten
ev. konserverade mandarinklyftor till servering

Värm ugnen till högsta möjliga värme och sätt även på grillen. Vispa äggvitorna till fast skum, rör ner sockret och vispa vidare till sockret löst sig.
Skär ut en sockerkaksbotten som är lika stor som glasspaketet och minst 2 cm tjock. Lägg den på ett ugnssäkert fat.
Lägg på glassen och täck, noga med äggviteskummet, det får inte vara några hål, då sipprar värmen in.
Ställ in fatet i ugnen till äggvitan är ljusbrun. Servera genast, gärna med konserverade mandarinklyftor.

Chokladrutor var svaret på alla problem. Skulle mamma ha kaffegäster var det alltid chokladrutor hon snodde ihop. Skulle vi på utflykt eller knytkalas var det alltid samma kaka hon tog med. Den var god, så det gjorde inte så mycket att variationen var dålig.

Mia, född 1970 
Lilla nostalgiboken 70-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".