Recept: Taco

3 mars 2011

Tex-mex var stort och 1982 introducerade Estrella serien Old El Paso, där allt fanns som behövdes för en tacomiddag. Bara köttfärs och ost behövdes till (och grönsaker, hävdade de vuxna). Tex-mex betydde från början hårda tacoskal, senare dök mjuka tortillas upp och det blev lite lättare att få i sig maten. en äkta 1980-talsmiddag kräver att det mesta köps färdigt: sås, kryddor, bröd.

Till 4 pers

500 köttfärs
1 msk olivolja
1 påse tacokrydda
1 litet salladshuvud, strimlat
2 tomater i tärningar
1 gul lök, strimlad
2 dl riven ost
1 paket tacoskal
1 burk valfri tacosås
ev. yoghurt eller crème fraiche

Värm ugnen till 200 grader.
Hetta upp oljan och fräs köttfärsen. Följ sedan instruktionen på kryddpåsen.
Lägg upp sallad, tomater, lök och ost i separata skålar och ställ fram dem på bordet.
Lägg tacoskalen på en plåt och värm dem i ettt par minuter i ugnen.
Servera med valfri sås. Har du valt en stark sås kan naturell yoghurt eller crème fraiche vara gott till. Duka med många servetter och låt var och en komponera sin egen fyllda taco.

På fredagarna fick vi ofta taco till middag. Det var toppen. Den enda krångliga var hur man skulle bita i det hårda skalet utan att det sprack och all köttfärs och sås rann längs armarna på oss. Pappas nya fru brukade säga att det var tur att de inte var nyförälskade. Då fattade jag aldrig vad hon menade, men i dag förstår jag att det inte kan ha sett så romantiskt ut när alla satt med gapande munnar och försökte få in allt på en gång utan att spilla.  

Sara, född 1978
Lilla nostalgiboken 80-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".