Recept: Vintergryta med bacon, äpple, cider och svamp

27 jan 2011

600 g fläskkarré
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paket bacon
2 mindre äpplen (syrlig sort)
1 morot
1 bit rotselleri (ca 200 gram)
½ tsk salt
3 krm svartpeppar
1 bit hel kanel
10 enbär
2 kvistar färsk salvia eller ½-1 tsk torkad
3 dl äppelcider (torrt)
1 liter kraftig köttbuljong
1 liten purjolök
ca 10 små champinjoner
1 dl okokta gröna linser
2 -3 dl grädde

Lägg linserna i blöt några timmar i förväg.

Putsa bort senor och skär köttet i ca 2x2 cm kuber.Skär äpplena i kuber (ta inte med kärnhuset). Strimla baconet och spara så länge. Skala rotsellerin, moroten och lökarna, hacka dem.

Ta fram en rymlig gryta, gärna en järngryta.
Bryn köttkuberna runt om (gärna i omgångar) i lite matfett eller olja, salta och peppra ordentligt. Tillsätt de hackade grönsakerna, äpplena samt riv ner vitlöken och låt även det bryna med en stund. Tillsätt kanel, enbär och salvia. Häll över äppelcider och buljongen, låt koka upp, dra ner värmen så det precis sjuder. Låt köttgrytan småkoka i ca 1 timme, rör om lite då och då.

Stek baconet i en stor panna, dela svampen, strimla purjolöken och lägg ner till baconet i pannan, stek någon minut och lägg ner till köttet i grytan. Sila av linserna och tillsätt även dem. Låt grytan koka ytterligare ca ½ timme tills köttet är helt mört och linserna mjuka. Avsluta med grädden, låt den bara koka med i ca 5-10 minuter. Smaka av med ev. 1 msk äppeljuicekoncentrat.

Tycker man om curry, så är det gott att ha med lite i grytan, fräs det då tillsammans med grönsakshacket.

Denna gryta blir även god med kycklinglårkött!!

Servera med kokt pressad potatis eller ris och en god sallad, t.ex. kålsallad med lite äpple och kummin samt vinägrett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista