Recept: Grönsakssoppa med orientaliska kryddor

27 januari 2011

100 g torkade kikärtor (blötlagda över natten)
2 morötter
1 persiljerot eller 1 kvarts kålrot)
1 zucchini
1 mindre purjolök
1,3 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
1 bit hel kanel
½ -1 tsk malen spiskummin
2 stjärnanis
1 citrongräs (sönderbankad)
1 stänk chilipasta typ Sambal Olek
4 mjuktorkade aprikoser (i kvartar)
60 g cous cous

Örtolja:
1 kruka basilika
1 kruka persilja eller ½ ask ruccola
1 vitlöksklyfta (riven)
1 droppe citronsaft
salt
½ dl olja (oliv eller raps)

Sila av kikärtorna och koka dem mjuka i saltvatten i ca 30 minuter.


Under tiden:
Skala morötterna, persiljeroten eller kålroten och skär i mindre bitar. Putsa och skölj purjolöken noga under rinnande vatten, skär den sedan i 1 cm breda bitar. Skär zucchinin oskalad i mindre bitar och lägg undan så länge.

Koka upp grönsaksbuljongen med kanel, spiskummin, stjärnanis och citrongräs lägg ner de hackade grönsakerna förutom zucchini och sjud i 8-10 minuter.

Tillsätt sedan de kokta avrunna kikärterna, aprikoserna, zucchinin och cous cous, sjud i ca 5-8 minuter till. Smaka av med ett stänk chilipasta och ev. mera salt, plocka upp citrongräset och kasta det.

Klipp av basilika och persilja och mixa ihop med resten av ingredienserna till en tjock örtolja.

Servera soppan het och rippla sist över lite av örtoljan.

Här skulle det passa bra med lammköttbullar i soppan eller servera en tunnbrödsrulle med vitlöksfärskost och lammfiol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista