Fetaostfylld färsbiff. Foto: Simon Björling SB Media

Recept: Fetaostfyllda färsbiffar med rotfrukter

2 portioner

Biffar:
300 g blandfärs
50 g fetaost
½ fint hackad gul lök
1 ägg
1 dl grädde av valfri fetthalt
1 msk ströbröd
salt och peppar


Låt ströbrödet dra i grädden. Blanda alla ingredienser och smula i fetaosten sist, salta och peppra efter smak. Provstek en liten bit för att kunna smaka av. Konsistensen på smeten till biffarna skall vara ganska lös, lite som wallenbergssmet. Bryn till fin färg på medelvärme, kör sedan klar i ugnen på relativt låg värme, ca 120 -130 grader. Det är viktigt att inte köra biffarna för länge då de tappar sin saftighet.

Rotfrukterna:
300 - 400 g potatis av fast sort
100 g morötter
100 g palsternacka
½ - 1 rödlök
1 äpple ( svenskt vinteräpple)
1 klyfta vitlök
kalvfond spädes med vatten enligt anvisningarna på förpackningen
1 krm timjan
1 knivsudd cayennepeppar
svartpeppar efter behag, gärna ur kvarn
salt efter behag
hackad persilja
50 g fetaost

Skala alla rotfrukter och skär dem i ganska tjocka skivor. Dela vitlöken i tunna skivor. Fräs vitlöken i lite matfett eller matolja. Lägg i potatis, palsternackan, moroten. Slå på kalvfond så att det täcker. Låt sjuda.

När rotfrukterna nästan är klara så lägg i rödlöken och äpplet. Dessa skall bra få ett uppkok för att behålla sin spänst och färg.

Lägg upp i matlådor med en hålslev, slå sedan på lagom mycket av spadet. Lägg på resten av fetaosten och lite hackad persilja. Lägg på biffarna. Kyl ner snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista