Mats Ahlbergs salade nicoise. Foto: Simon Björling SB Medio

Recept: Salade nicoise

17 februari 2011

4 port

1burk tonfisk i olja (eller färsk tonfisk) ca 200 g
4 ägg, kokta 4 minuter och delade på hälften
1 liten rödlök, skivad
ca 20 lättkokta haricots verts
1 skivad grön paprika
8-10 skivade rädisor
4 tomater, klyftade
4 sardelfiléer
1 dussintal svarta oliver
1 msk kapris
ca 10 basilikablad
ruccolasallad, en näve

Dressing:
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, pressade
salt
nymalen svartpeppar

Lägg alla ingredienserna i en skål utom basilika, äggen och sardellerna. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål.

Lägg sardellerna på äggen och lägg dem på toppen av salladen. Dekorera med basilika.

Slå över dressingen innan servering.

Använder ni färsk tonfisk så skär dem i kuber ca 2 cm tjocka och lättstek dem i en het stekpanna salta och peppra. Tonfisken ska vara lite rå i mitten för bästa resultat.

Servera med ett gott bröd till.

Lycka till!
Mats Ahlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".