Matfrågan vecka: 25

Vem är författaren?

Hursomhelst så tänkte jag på mat. Och på fiske. Jag är mycket förtjust i att fiska. Ända sen jag var pojke och smög mig nerför de breda, knarrande trätrapporna från mitt vindsrum i prostgården för att komma ner på den morgonblanka Vibysjön. Hur jag satt i den tjärluktande ekan som drev för en svag morgonbris som virvlade undan i dimslöjorna. Rödfenade abborrar blixtrade upp ur vattnet och landade i båten med kroken långt nere i det glupska gapet. Bredbukade braxar följde lojt med upp och en och annan kampglad gädda sköt som en grönglänsande och guldfläckig torped genom vattnet efter mina blanka skeddrag.

Finns det egentligen nånting mer avkopplande än att meta? Att sitta stilla, utan något som helst jäkt, i en roddbåt eller på en strand med ett metspö i handen. Att se det stora, rödvita flötet mot det mörka vattnet. Se hur fisken försiktigt nosar på masken genom flötets små vickningar. Märka hur den kommer närmare. Plockar av en bit för att sen, åtminstone om det är en abborre, störtdyka på den slingrande masken och flötet dras under ytan och man måste passa på snabbt som tanken och dra upp. Hur man känner den mjuka tyngden när fisken motsträvigt sprattlar upp genom vattnet för att hamna på den solvarma båtbotten.

Ellen hade berättat att man planterat in regnbågsforeller i en
liten tjärn norr om Trollkarlen. Jag skulle ta med Catharina dit
en dag. Metspön och matsäck. Sen skulle vi sitta där med våra gula bambuspön ut över den bläcksvarta tjärnen, lyssna till vindens gång i träden, se hur molnen speglade sig i vattnet och kände den starka, porsmättade luften. Sen skulle vi rensa forellerna nere vid min stuga, fylla dem med en blandning av hackad dill, persilja och gräslök. Smör och champinjoner och så kryddor. Samma blandning lägger man runt fisken som ligger på ett foliepapper. Så slår man litet vitt vin över fyllningen och på folien och viker ihop ordentligt runt fisken så att det blir tätt. Sätter sen in den i ugnen i 250 graders värme i en halvtimme. Resultatet blir gudomligt. Till det rosaskära köttet tar man helst färskpotatis med mycket dill och så kall Mosel. Eller nånting annat. Och sen skulle vi ha jordgubbar med grädde till efterrätt.

Rätt svar på förra veckans fråga: Torsten Ehrenmark

Vinnare:
Anita Söderlund, Ekerö
Mona-Lisa Krische, Brännö
Anders Kjellberg, Ljugarn
Marianne Arksenius, Hallsberg
Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 23 juni 
Adressen är meny@sr.se

Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista