Karins midsommarmat: Matjesmousse

Karin Franssons recept i Meny vecka 25 2004

ca 8-10 port
4 gelatinblad
200 g matjessill
1 röd lök
250 g färskost med yoghurt (BUKO)
(eller mager kesella)
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
1½ dl hackad gräslök

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Tag upp matjessillen, låt den rinna av ordentligt och hacka den sedan fint. Skala och finhacka löken. Blanda sill, lök och dill. Rör ihop färskosten med gräddfilen och rör ner det hackade. Salta lite lätt och mal över svartpeppar, blanda väl. Krama ur gelatinet och smält det på svag värme. Rör ut det smälta gelatinet med lite av smeten och rör sedan ner detta i den resterande smeten, blanda om väl, använd gärna en visp. Häll upp moussen i en vacker form, släta till ytan och strö över den hackade gräslöken. Täck av med plastfolie och ställ kallt i minst 3 timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".