Karins midsommarmat: Krämig potatis- och löklåda med prästost

Karin Franssons recept i Meny vecka 25 2004

4-5 halvkokta potatisar

Fyllning:
5 sommarlökar med blast
1½ dl hackad dill
3 ägg
2 äggulor
1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven lagrad prästost
½-1 tsk salt
lite nymalen svartpeppar
ansjovis till dekoration

Tag fram en pajform och smörj den väl. Skär den kokta potatisen i tunna skivor och lägg den omlott i den smorda pajformen, strö över dillen.

Fyllningen:

Skala löken och skiva den tunt, även den gröna plasten. Smält lite smör i en panna och fräs löken tills den faller ihop och blir glasig (den får inte bli brynt!) dra av. Blanda ihop ägg, äggula, mjölk, grädde och osten, salta och peppra lätt och blanda med den frästa löken. Bred ut smeten över potatisen, släta till ytan och sätt in i 200° förvärmd ugn i ca 30-40 minuter, eller tills den har stelnat. Servera lådan varm, dekorerad med ansjovis och massor av dill och gräslök. Lådan passar både till fisk och kött.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".