Karins midsommarmat: Färsk potatissallad med grön örtdressing

Karin Franssons recept i Meny vecka 25 2004

1 kg små färskpotatis

Örtdressingen:
3 bunt slätbladig persilja
3 bunt dill
2 knippen gräslök
2 krukor citronmeliss
1 kruka basilika
2-3 vitlöksklyftor
½ spansk peppar
1 kantskuren skiva franskbröd
1 msk vinäger
1 msk fransk senap
1-2 dl olivolja
ev. lite malen spiskummin

Borsta potatisen ren och koka den i välsaltat vatten. Medan potatisen kokar, tillagar man mojosåsen. Plocka sönder brödet och droppa över vinägern. Plocka av bladen på persiljan, dillen, basilikan och citronmelissen, hacka dem grovt. Lägg dem i en matberedare, skär även gräslöken i grövre ringar och lägg ner i matberedaren. Tillsätt pressad vitlök, senapen och brödbitarna. Den spanska pepparn delas och kärnas ur, hacka den och lägg även ner den i matberedaren. Kör igång och mata samtidigt ner olivoljan, salta och peppra lite lätt. När det börjar se ut som en pesto, då är det klart, smaka av med lite malen spiskummin och känn om sältan räcker. Nu är potatisen klar. Häll av nästan allt vatten och låt de ånga av. Dela de större potatisarna men låt de små vara hela. Blanda med den förberedda mojosåsen. Potatisen får gärna vara varm då. Smaka ev. av med lite mer vinäger och ev. mera salt och peppar. Gott är det att tillsätta strimlad sommarlök, svarta oliver eller lättkokta primörer som kålrabbi, små zucchini eller blekselleri och lättkokta rädisor. Hyvla gärna parmesan eller manchegoost över. Servera med mojosåsen till grillrätter, passar till fisk, fågel och mitt i mellan!!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".