Karins midsommarmat: Frusen choklad- nötmarängtårta med vaniljparfait och citrusmarinerade jordgubbar

Karin Franssons recept i Meny vecka 25 2004

Mandelbotten:

4 äggvitor
1½ dl strösocker
75 g sötmandel, hasselnötter eller valnötter
75 g mörk choklad, hackad

Rosta mandlarna eller nötterna och hacka dem grovt. Vispa äggvitorna till hårt skum i en väl rengjord bunke, tillsätt ev. en nypa salt, då går det bättre. Tillsätt nu sockret lite i taget och vispa tills det blivit en maräng. Blanda ner choklad- och nöthacket i marängen. Klä botten på en springform med bakplåtspapper och smörj väl på kanterna. Fyll i marängmassan och bred ut väl. Grädda i 175º ca 25 minuter, det ska vara en knaprig yta. Låt kallna och lossa den lite.

Fyllning:

2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2-4 cl vaniljvodka eller citruslikör (kan uteslutas)
3 äggvitor
3 dl vispgrädde

Rör äggulor, socker och vaniljsocker tjockt och pösigt, tillsätt vodkan eller likören. Vispa äggvitorna och grädden var för sig till ett elastiskt skum och blanda med äggulesmeten, blanda med varsam hand. Bred ut smeten på den kalla marängbotten. Smeta gärna från mitten till kanten, så det blir en lätt fördjupning. Där ska sedan jordgubbarna få plats! Plasta och ställ i frysen i minst 3 timmar. Tag ut tårtan lite innan serveringen, så parfaiten inte är så hård. Skiva jordgubbarna och blanda med ört- och citrussockret, placera dem mitt på tårtan, skapa en härlig jordgubbsträngsel. Strö gärna över lite extra av citrussockret och dekorera med basilika och citronmeliss. Njut!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".