Recept: Köttfärs- och blomkålslåda

3 februari 2011

4 Portioner

320 g nötfärs
2 msk ströbröd
2 msk gul lök, hackad
1 tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
1 dl vatten, ev något mer
1 blomkålshuvud
4 tsk flytande margarin
2 msk vetemjöl
3 dl lättmjölk
salt och peppar
30 g ost, riven, mager (max 17%)

Rör ihop ströbröd, lök, salt och peppar med vattnet. Blanda med färsen till en ganska lös smet. Smörj lätt en ugnsfast form med höga kanter. Lägg hälften av köttfärssmeten i botten. Lägg på ett lager lättkokta blomkålsbuketter och platta ut resten av köttfärsen ovanpå dessa. Lägg resten av blomkålen överst. Blanda resten av margarinet med mjölet och vispa ner det i den kokande lättmjölken. Koka upp under vispning och koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar och slå gratängsåsen över blomkålen. Strö på osten och gratinera i 225° i 20-25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".