Recept: Mördegskakor

3 februari 2011

Läs hela receptet innan du börjar, så ska det säkert gå bra (även för Anki, se citatet).

ca 45 kakor

200 g smör, rumsvarmt
4 msk socker
2 dl russin
4,5 dl vetemjöl

Värm ugnen till 200 grader. Blanda smör och socker. Vänd russinen i lite av mjölet, så klibbar de inte fast. Blanda allt till en deg. Forma tre rullar och skär varje rulle i 15 skivor. Lägg dem på smorda plåtar. Tryck med en gaffel så de blir rutiga. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, de ska knappt få färg. Låt kakorna svalna på galler utan duk.

Jag skulle överraska mamma med att baka. Negerbollar kunde jag ju redan göra på egen hand. I sju sorters kakor stavade jag mig igenom ett recept som såg gott ut. Gaffelkakor med russin fick det bli. Det hade jag ätit hos farmor. Jag blandade efter konstens alla regler och formade kakorna som de såg ut på bilden. Så ställde jag plåten i kylskåpet. Precis som med negerbollarna. Det stod något konstigt i boken, en massa siffror med ett tecken efter, 200 grader. Det struntade jag i. Jag visste ju hur man bakade. Efter en stund tittade jag i kylen och smakade på kakorna. Usch! Inte alls som hos farmor. Mamma skrattade gott på kvällen. Men jag var bara sur.                                                          

Anki, född 1959

Källa: Lilla nostalgiboken 60-talet Annica Triberg & Eva Kallhed

                                                                                         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".