Recept: Köttfärsbiffar i knaprig vetedeg (köttfärskakor)

10 februari 2011

Vetedeg:
450 g vetemjöl
2,25 dl vatten
½ -1 tsk salt 

Färs:
400 g fläskfärs
1-2 dl hackad vitkål
1 kruka färsk koriander (fint skuren)
(eller bladpersilja)
ca 2 cm färsk riven ingefära
4 salladslökar (i skivor)
2 vitlöksklyftor (fint rivna)
½ tsk chilipasta
1 ägg
2-3 msk kesella
salt och nymalen peppar
½ tsk honung 

Börja med att göra degen.

Blanda vetemjöl med salt och lite av vattnet, rör ut mjölet och fortsätt sedan med vatten tills det blir en deg.  Ta upp degen och knåda den sedan för hand till den känns slät.

Linda in degen i plastfolie och ställ kallt någon timme.

Under tiden:

Blanda ihop alla ingredienser till färsen och smaka av ordentligt med salt och peppar samt en aning honung.  Färsen får inte vara för klen smaksatt, degen drar ut mycket av smaken.

Ta fram degen och dela den i 8 jämn stora bitar. Gör även 8 bollar av färsen.

Olja in en form eller plåt.

Platta ut degbitarna till ca 12 cm stora och 1 cm tjocka rundlar, ha gärna lite olja på händarna. Sätt färsbollen i mitten på rundlan, tryck till och linda in den med degen. Platta till det hela lite till, de ska vara ca 8 cm breda och 2,5 cm höga kakor. Lägg dem på det oljade fatet så länge, täck av och ställ kallt i ca 20 minuter.

Ta sedan fram en panna (gärna en belagd sådan) och stek kakorna på medelstark värme i lite olja, det tar ca 4 minuter på varje sida.

Var noga med att inte ha för hög stektemperatur, då bränns de lätt.

Man kan även steka dem på båda sidor och sedan steka dem färdiga i ugnen på 200° i ca 5-8 minuter.  

Servera med en god sallad t.ex. spetskålsallad samt en yoghurtsås med jordnötter och chili.  

Yoghurtsås med jordnötter:
1 burk matyoghurt (typ grekisk eller turkisk)
2 msk jordnötssmör med bitar
1 knivspets chilipasta (Sambal Olek)
2-3 cm färsk riven ingefära
1 lime, fint rivet skal från hela och saft från halva
1-2 fint rivna vitlöksklyftor
2 -3 msk chilisås
salt

Blanda alla ingredienser och smaka av ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".