Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Gratinerad köttfärstårta

Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 08.00

10 februari 2011

350-400 g potatis (fastkokande)
2 gula lökar
400 g blandfärs
2 ägg
1½ tsk fransk senap
4 msk ströbröd
salt och nymalen svartpeppar
2 tsk frysta blandade örter el. ½-1 tsk torkade
olja och lite smör

Skala och koka potatisen halvt färdiga, häll av vattnet och låt dem svalna lite. Skär dem sedan i tunna skivor. Ta fram en springform (tårtform med löstagbar kant) och spänn fast bakplåtspapper i botten och smörj noga. Lägg potatisskivorna taktegelaktig i botten, salta och peppra, droppa över lite olja och lägg ett varv till med potatisskivor.

Blanda ihop köttfärs med ägg, hackad lök, senap, örter, salt och peppar samt 2 msk av ströbrödet. Blanda ihop till en smet, arbeta inte för länge, då blir färsen seg!! Tryck nu ut färsen över potatisen, ända ut till kanten och släta till. Droppa över lite olja och sätt in i ugnen på 225° i ca 15 minuter, (beroende på formens storlek). Kolla om färsen är klar och ta sedan ut ur ugnen, låt svalan något.

När du nu kan hantera formen ska den vändas upp och ner på ett oljat fat, du kan behöva lossa lite på kanterna. Strö på resterande ströbröd på potatisen och hyvla med en osthyvel över kallt smör. Sätt in i ugnen med grillslingan på och ge potatisen lite färg.  

Vill man slippa att vända tårtan kan man lägga ett eller 2 lager potatis även på ovansidan, då ska ströbröd och smör på direkt innan den går in i ugnen. Tårtan blir då lite matigare!  

Ta ut ur ugnen och dekorera med timjankvistar eller bara plockad persilja. Servera tårtan i tårtbitar tillsammans med en god sallad och kanske en crème fraichesås.

Vispa upp 1 burk crème fraiche tills den liknar vispad grädde, rör sedan ner 1 dl riven lagrad ost eller parmesan, smaksätt med salt och nymalen peppar och ev. lite fransk senap. Eller servera en svampsås till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".