Recept: Tunnbröd från Hoverberg

10 februari 2011

Ett minne från Tema förr i tiden. Tillmötesgående pensionären gav oss råd och recept i bagarstugan.

20 kakor/liter

1/4 pkt jäst
1 l ljummet vatten
1 msk sirap
25 g smält margarin
1 rågad skopa vetemjöl
1 rågad skopa rågsikt
ev. lite mjölkpulver
½ tsk salt
1 näve socker
1/4 påse hjorthornssalt

En skopa blir ca 8 dl.

Smula jästen i en bunke och tillsätt sedan det ljumma vattnet. Rör tills jästen har lösts sig. Tillsätt sirap, margarin, socker och alla kryddor. Arbeta ihop till en smidig deg. Forma den på mjölat bakbord till en fin längd. Dela den till runda bullar och låt dem ligga under bakduk.Värm en osmord plåt i mitten av ugnen. Mjöla bakbordet riktigt. Det fungerar som kullager när man kavlar. Kavla ut två bullar i taget till tunna kakor, utan att knåda dem först. Nagga kakorna med en gaffel. Ta ut den heta plåten och lägg kakorna två och två på då den. Grädda dem i mitten av ugnen, 250 grader i 4-5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt. Låt kakorna svalna på galler utan duk.

Förvara de färdiga kakorna i en burk eller plastpåse

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista