Finsk silltårta

I Meny vecka 26 2004

8 port
mörkt bröd, t.ex. kavring (jag använde
Carlssons fyrkant från Skogaholm)
ca 75 g bordsmargarin eller smör

Fyllning:
1 dl finhackad färsk grön gurka
matjessillfiléer (beroende på filéernas storlek)
stor finhackad gul lök (jag valde rödlök)
hårdkokta ägg
ca 1 dl finhackad persilja
ca 1 dl finhackad dill
ca 1 dl finhackad gräslök
2 dl crème fraiche
1 citronklyfta
ev. salt och grovmalen svartpeppar

Garnering:
litet salladshuvud
ca 1 dl crème fraiche (lite snålt tyckte jag och ökade på lite)
ca 1 msk gräddfil (jag ökade på proportionellt med créme fraichen)
hårdkokta ägg
matjessillfiléer (beroende på filéernas storlek)
1 stor knippa dill (jag valde gräslök)

Blanda fyllningen. Hacka sillen och löken fint, liksom allt det kryddgröna. Hacka äggen. Blanda allt, sist försiktigt den finhackade gurkan. Blanda crème fraichen med saften från den pressade citronklyftan och rör ner i sillröran. Smaka ev. av med salt och svartpeppar. Skär bort kanterna på brödet, bred smör på den första botten och lägg på fyllning (receptet består tårtan av två bottnar medan jag valde att göra den med tre bottnar, ungefär som en stubbe). På den översta botten och på kanterna breds, den med gräddfil, utblandade crème fraichen. Garnera med ägg i klyftor, skivad eller tärnad matjessill och dill (gräslök) samt salladsblad runt kanten. Tårtan bör dra några timmar i kylskåpet före servering.

Margareta Lindberg, Gävle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".