Vegetarisk kalops med vinägerbetor

24 februari 2011

3 (gula) lökar
2 msk smör
2 morötter (stora)
1 stor persiljerot
1 kg mjölig potatis
1 bit rotselleri
2 msk vetemjöl
4-5 dl grönsaksbuljong
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
cirka 5 färska rödbetor
2 msk balsamvinäger
½ tsk stött kryddpeppar
½ -1 tsk honung
salt, nymalen svartpeppar

Skala och klyfta löken tunt, bryn i tjockbottnad gryta till fin färg i lite av smöret, ta upp.

Skala och slanta morot, persiljerot, potatis och rotselleri, låt bitarna bryna runt om. Pudra med mjöl, rör om ordentligt och späd med grönsaksbuljongen. Tillsätt kryddpeppar och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock på låg värme tills grönsakerna börjar bli mjuka.
Smaka av kalopsen med salt och ev. lite nymalen svartpeppar.

Koka rödbetorna i saltvatten 30–45 minuter, beroende på storlek. Häll av betorna, spola de i kallt vatten och skala dem sedan.

Klyfta de skalade betorna och stek dem lite lätt i smör, strö över stött kryddpeppar och 2 msk vinäger. Koka in vinägern i betorna och avrunda med honung, servera till kalopsen. Strö gärna över rikligt med hackad persilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista