Varm fänkålsallad med saffran och tomat

24 februari 2011

1 stor fänkål
1 gul lök
1 röd paprika
2 skållade och skalade tomater i grövre bitar
3 skalade vitlöksklyftor
½ dl vittvin
2 msk vitvinsvinäger
saft och skal från ½ apelsin
½ kuvert saffran
salt och peppar
½ -1 tsk honung
1 krm stött rosmarin eller gärna ½ msk hackad färsk
svarta oliver
½-1 dl god olivolja

Putsa fänkålen, skär bort rotstocken och skär den sedan i halva skivor. Spara den gröna fänkålsdillen. Skala löken och skär den och paprikan i grövre bitar.

Värm lite olivolja i en rymlig gryta, fräs först lök, paprika och fänkål däri, låt det bräsera i ca 3 minuter. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor och tillsätt dem, rosmarin och saffran. Rör om och tillsätt det vita vinet, vinägern, apelsinsaft och skal samt tomaterna. Låt det puttra vidare i ca 3-5 minuter till, salta, peppra och ringla ner honungen.

Avsluta med olivoljan. Smaka av och lägg i oliverna. Drar av och servera salladen varm eller avsvalnad och överströdd med hackad fänkålsdill och rostade pinjenötter.

Eller servera salladen blandad med pasta t.ex. penne eller fjärliar, då gärna med någon sorts ost över, get- får eller ädelost.