Matresan: Ukraina

Helena Isaksson träffar rysksvenska tolken Elena Daniiilova från Ukraina för ett besök i en matbutik där man letar smakminnen från ett ukrainskt kök. Efter det lagas det Sill i päls hemma hos Elena.

Recept: Elenas sill i päls

1 lök
citron
1 stor burk sill (anjoviskryddad)
4 potatisar
6 rödbetor
4 morötter
3 ägg
ca 3 dl yoghurt/majonnäs blandat efter tycke och smak
olja

Så här gör man:

Koka alla grönsakerna och äggen och skala dem.
Skär löken och lägg på ett uppläggningsfat. Pressa citron och ringla lite olja över.
Lägg ett tätt lager med sill ovanpå löken.
Riv de kokta grönsakerna på den grova sidan av rivjärnet och varva potatis, rödbetor och morötter så att det blir vackert randigt. Bred yoghurt/majonnäsblandningen mellan varje lager.

Rätten blir godare om den får stå någon dag.

Innan serveringen: Riv äggvita och äggula var för sig på den fina delen av rivjärnet. Gör mönster med äggrivet och avsluta med att dekorera med rödbetsrosor och morotsslantar. Rödbetsrosorna gör man lätt med en potatisskalare. De långa remsorna ringlas ihop till blodröda rosor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista