Matfrågan vecka: 28

Vem är författaren?

Hos Sokrates upplevde vi Kairo och samtidigt en fläkt av Europa!

För att komma till hans hus måste vi först uppför en backe och ner genom en liten allé med gigantiska agaver, jasminbuskar och gardenior. På vintern blommade margueriterna i stora stolta buskar och i hans trädgård mognade apelsiner, mandariner och pomeranser. Aprikoser och plommon mognade på senhösten och Sokrates var duktig på att koka sylt och marmelader liksom han var en mästare på likörer som hörde vintern till. Likörerna på mandarin och apelsin erbjöds den trötte vandraren eller törstige besökaren.
Sokrates hade minst tre herrelösa hundar som han tagit hand om, ett duvslag med duvor, katter och en mängd möss och rejäla råttor ute i trädgården.
Inomhus, i finrummet, hängde ett porträtt av Faruk, som han en gång lärt att fiska bläckfisk. Han hade askfat med nakna dansöser som sprattlade med benen. På väggen hängde ett gulnat, melankoliskt fota av den döda hustrun. Broderier och prydnadsföremål, liksom Sokrates klädsel, vittnade om hans gloriösa förflutna. Kläderna var enkla men avslöjade en gentleman. Sokrates hade telefon liksom vi numera och vi måste alltid ringa och anmäla vår ankomst eller också ringde Sokrates till oss. Vi bjöds på middag klockan tio elva på kvällen enligt orientalisk sed, vilket gav oss magknip. Han bjöd på fyllda duvor, homus, ”crêpes aux champignons”, även om det inte fanns svamp. Importerade musslor hackade han fint tillsammans med mandel och ost och fyllde sedan i paprikor eller auberginer.
Han ägnade kärleksfullt många timmar åt att förbereda dessa banketter och vi gladdes och kände oss ärade.
Under måltiderna som avåts i hans stora rymliga vardagsrum, där dörrarna stod öppna mot natten, både den dörr som vette mot trädgården, apelsinlunden och råttorna; under dessa måltider fick vi ofta besök av en eller annan spindel som också sökte sig till baksidan, eller hann bli ihjälbiten på vägen dit av en katt eller hund.
Det var i sanning ett exotiskt, vilt och mycket kultiverat liv och äventyr vi fick uppleva. Sedan följde sagorna från förr, minnenas garderober öppnades försiktigt och med vemod och vi klev in.

Svar på förra veckans fråga: Lennart Hellsing.

Vinnare:

Lorianne Carlsson, Halmstad
Lennart Ekman, Ånäset
Marianne Jönsson, Stockholm
Monica Thunberg, Gnesta

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 14 juli      
Adressen är meny@sr.se . Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista