Pepparmakrill med apelsinbräserad purjolök

24 mars 2011

4 portionsbitar pepparmakrill
1 kg purjolök
2 apelsiner (saft från båda och skal från en)
1 spansk peppar
1½-2 dl grädde
salt och peppar
½ msk apelsinmarmelad
smör

Ansa purjolöken och skölj den väl under rinnande vatten. Skär den sedan i ca 2-3 cm breda bitar. Kärna ur den spanska pepparn och fintärna. Tvätta apelsinen väl i varmt vatten och strimla skalet, pressa ur saften.

Ta fram en rymlig panna, smält lite smör där i, tillsätt purjolöken och salta. Låt purjolöken svettas en liten stund utan att den tar färg och tillsätt sedan halva mängden av apelsinsaften, lägg locket på glänt och sänk värmen.

Låt puttra i ca 5 minuter, tillsätt sedan grädden, chilitärningarna, resterande apelsinsaft och apelsinskalet. Låt puttra på lite högre värme i ca 5 minuter till (utan lock). Smaka av med apelsinmarmelad.

Ta fram makrillen, skär den i önskade bitar och sprödvärm den i 200° varm ugn, dvs. den ska bara bli varm inte het.

Servera till purjolöken tillsammans med nykokt skalpotatis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista