Kyckling Nilsson

Rikard Nilsson
Menys sommarkockar 2004

4 port 

1stor, färsk svensk  majskyckling, ca 1,6 - 1,9 kg
1 liten aubergine
1 liten grön zuccini
1 liten gul zuccini
6 små gula lökar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 orange paprika
1 grön paprika
1 dl olivolja
1 msk timjan
salt, vitpeppar

Penslingen:

3 msk smör
½ dl kinesisk soya
1 tsk brun farin
2 tsk salt
några varv på pepparkvarnen
15 skalade klyftor vitlök

Dela kycklingen i ryggen längs ryggraden med en vass kniv. Fläk ut den. Tag bort bröstbenet. Dela kycklingen i halvor med kniv eller sax. Sätt ugnen på 175°.  Låt den bli varm. Kärna ur paprikorna. Skär alla grönsakerna i inte för små bitar. Lägg ner dem i en långpanna. Salta och peppra och krydda med timjan. Ringla över oljan.  Vänd grönsakerna med händerna, så de oljas in. Lägg ett galler över grönsakerna. Lägg på kycklinghalvorna. Lägg smör, soya, farin och salt på ett tefat. Vrid några varv på pepparkvarn över. Ställ fatet på gallret vid sidan av kycklinghalvorna. Ställ in pannan i ugnen. Tag ut den igen, när smöret är smält.  Blanda innehållet på fatet. Pensla bägge kycklinghalvorna. Ställ in formen l ugnen. Stek i 30 minuter. Tag ut formen. Strö ner vitlöksklyftorna. Stek färdigt kycklingen. Det tar ytterligare ca 15 - 20 minuter. Låt kycklingen vila en stund. Skär halvorna i bitar. Servera grönsaksblandningen för sig eller fördelad på tallrikar med kycklingbitarna ovanpå. Klyftpotatis eller ett mustigt grovt bröd smakar gott till.

Rikard Nilsson, Torekov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".