Tobias Östlund. Köksmästare Kattegatt Gastronomi & Logi.

Sommarprimörer serveras med Serranoskinka, curry- och blomkålscrème samt rödbetsvinaigrette

Tobias Östlund
Menys sommarkockar 2004

4 port

4-8 rödbetor, beroende på storlek
8 blastmorötter
1 blomkålshuvud
4 persiljerötter eller palsternacka
2 dl bondbönor eller ärtor
12 skivor Serranoskinka
curry
balsamicovinäger
olivolja
mjölk
grädde
socker 

Grönsakerna:

Börja med att koka rödbetorna. Låt svalna något, skala och skär i fina bitar. Blomkålen, ca 2/4 skärs ner i fina buketter, resterna, dock ej roten, sparas till blomkålscrème. Bondbönor blancheras om de är färska, kyl snabbt ner i kallt vatten, pilla sedan bort det yttre skalet. Persiljeroten och moroten skalas och steks först i stekpanna och sedan i ugnen tills de är genombakade. Vid servering värms allt i en kastrull med lite smör eller olivolja, värm helst rödbetor för sig då dessa färgar av sig på övriga primörer. Smaka av med salt peppar och ev. lite socker. 

Curry- och blomkålscrème:

Koka blomkålen i lika delar grädde och mjölk så att det precis täcker blomkålen. När den sedan är genomkokt mixas den med den ev. vätska som finns kvar. Smaka av med curry, socker salt och peppar. 

Rödbetsvinaigrett:

Smält ½ dl socker med ½ dl balsamicovinäger och ½ dl vatten. Tillsätt sedan rödbetsresterna ca 1-1 ½ dl och koka 10-15 minuter. Mixa sedan detta i en hushållsmixer och när den svalnat något tillsätts olivoljan. Olivolja är det som rundar av smaken på vinaigretten. Det behövs nog ca 1-2 dl olja. Smaka sedan av med salt och peppar. Vinaigretten som blir över håller någon vecka och går att använda till det mesta.  

Lägg skinkan i botten på tallriken med primörer på skinkan. Droppa sedan både vinaigrette och blomkålscréme på tallriken.

Tobias Östlund, Kategat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".