Tobias Östlund. Köksmästare Kattegatt Gastronomi & Logi.

Fänkålsugnsbakad lax serveras med gurka, tomat och stekt bacon samt brynt smör smaksatt med dill och citron

Tobias Östlund
Menys sommarkockar 2004

4 port

600 g
2-3 fänkålshuvuden
1 gurka
8 tomater
1 schalottenlök
1 pkt bacon
150 g brynt smör
1 knippe dill
½ citron, endast skalet
färskpotatis 

Grönsakerna och bacon:

Börja med att skära ner baconskivorna fint och stek tills det är krispigt. Häll bort ev. fett. Skala och kärna ur gurkan. Skär den sedan i fina bitar. Tomaten skärs ner i fina bitar men ta bort kärnhuset. Vi servering ljummas gurkan någon minut med schalottenlök och bacon i olivolja, vänd ner tomaten på slutet tillsammans med lite plockad dill. Smaka av med salt och peppar. 

Brynt smör med dill och citron:

Bryn smöret i kastrull. Låt svalna något. Tillsätt hackad dill och rivet citronskal.

Laxen:

Skär laxen i fyra bitar. Skiva sedan fänkålen i fina tunna skivor och blanchera den i 3-4 minuter i lättsaltat vatten. Lägg den sedan i botten på en ugnsfast smörad form. Salta och peppra laxen och lägg den ovanpå fänkålen. Ugnsbaka laxen till en innertemperatur av 43º på 145° ugnsvärme.

Lägg fänkål och lax på en tallrik, grönsakerna runt om och avsluta med att hälla smöret på fisken. Servera med kokt färskpotatis.

Tobias Östlund, Kategat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".