Johan Ingelsberg. Köksmästare Solsidan, Torekov

Kantarellsoppa med persiljerot och bacon

Johan Ingelsberg
Menys sommarkockar 2004

4 dl kantareller
2 schalottenlökar, fint skurna
2 msk smör
4 dl grädde
2 persiljerötter, skalade och tärnade
1 pkt bacon, strimlat
färska örter tex timjan, libbsticka och bladpersilja
salt och nymalen vitpeppar 

Bröd att grilla och servera till soppan, gärna dagsgammalt.

Gör så här:

Borsta kantarellerna rena med en brödpensel och dela dem på längden om de är stora. Fräs svampen i en kastrull tillsammans med smöret tills det mesta av vätskan i svampen ångat bort. Lägg i löken och persiljeroten, fräs ett par minuter på svag värme, löken skall bara fräsas inte brynas, annars tar den över svampsmaken. Tag upp hälften av svampen, löken och persiljeroten och slå sedan på grädden. Koka sakta ca tio minuter, stek under tiden baconet i en panna och låt sedan rinna av på ett hushållspapper. Häll soppan i en glasmixer och mixa en minut. Smaka av med salt och peppar. Slå tillbaka i grytan och koka upp igen. Fördela svampblandningen och baconet i fyra tallrikar och slå sedan på soppan. Garnera med de fint skurna örterna och servera tillsammans med nygrillat bröd. 

Johan Ingelsberg, Solsidan Torekov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".